Følgende artikel er sponseret.
Vinteren banker på døren, og det betyder, at du bør udskifte sommerdækkene med vinterdæk hurtigst muligt, så du kan køre sikkert på de glatte vinterveje. Du kan enten selv sørge for at skifte dæk på bilen, eller du kan kontakte din lokale automekaniker, der med garanti også kan klare opgaven for dig. Du skal dog huske, at der er nogle forskellige faktorer, du skal være særligt opmærksom på, når du skifter dæk, særligt at du opbevarer dækkene på den rette måde. Du kan læse denne artikel og blive meget klogere på, hvordan du skal bære dig ad, så dine dæk får den længste levetid som overhovedet muligt.
Hvilken tilstand er dine dæk i?
Inden du bruger tid og energi på at finde plads i garagen til dine dæk, skal du først og fremmest vurdere, om dækkene kan holde til at køre en sæson mere på vejene. For din egen sikkerhed er det vigtigt, at du udskifter dækkene, hvis de er for slidte, og det er særligt dækmønstret, du skal se på, som det første. Det er lovpligtigt, at dybden på dækmønstret er minimum 1,6 millimeter dybt, men det anbefales af blandt andet FDM, at denne er 3 millimeter. Hvis dækmønstret derfor er slidt og ligger under 3 millimeter, er det altså tid til at vurdere, om der skal investeres i nye dæk. Rigtig mange danskere vælger at køre en sæson eller to for meget på dæk, som i virkeligheden burde være skiftet ud. Vær derfor kritisk, og undersøg dine muligheder for at købe nye dæk, hvis de nuværende virker slidte.
Opbevar dækkene på rette vis
Når du har tjekket dine dæk for fejl og mangler, er det tid til, at du skal finde et sted at opbevare disse. Her har du igen mulighed for at gøre det selv, men rigtig mange autoværkstedskæder har også et såkaldt dækhotel, hvor du kan være sikker på, at dine dæk vil blive opbevaret på rette vis. Det vil naturligvis koste dig en smule håndøre at gøre dette, men så slipper du selv for bøvlet og sparer også plads i garagen.
Hvis du ikke er parat til at smide en sjat penge efter at få opbevaret dine dæk, er det heldigvis intet problem selv at gøre det. Det er blot vigtigt, at du finder et sted, hvor der er under 35 grader, ikke for meget direkte sollys og så skal dækkene altid stå oprejst og frit. Sidst, men ikke mindst, må du heller aldrig stable andre ting ovenpå dækkene, da de kan blive skæve af det. Mange danskere vælger at opbevare deres dæk på loftet, men det anbefales ikke, da temperaturen nemt kan overstige 35 grader i de varme sommermåneder.
Tips og tricks
Inden du pakker dine sommerdæk væk og lader dem gå i vinterhi, kan du gøre dig selv en stor tjeneste ved at rengøre dækkene. Vask fælgene og sørg for, at der ikke sidder skidt og snavs i slidbanerne i dækmønstret. Så vil dækkene være 100 % klar til at blive montere, når kalenderen siger maj måned. Du vil ikke fortryde det.