Få styr på dækreglerne

Følgende artikel er sponseret.

I Danmark findes der er en lang række lovkrav, der skal overholdes i forbindelse med dæk og hjul på bilen. Du kan gøre klogt i at læse vider og lære disse lovkrav at kende, så du i fremtiden kan undgå dyre bøder samt køre så sikkert som overhovedet muligt på vejene. Det er utroligt vigtigt for din egen og dine medpassagerers skyld, at du sørger for, at bilen kører rundt på dette dæk, hvor der ikke er betydelige fejl og mangler. Forkerte eller slidte dæk kan eksempelvis nedsætte bremselængden drastisk, og det vil du for alt i verden gerne undgå. Læs videre og få styr på de mange dækregler, der findes i Danmark.

Regler for dækstørrelse

Det er utroligt vigtigt, at dækstørrelsen og -bredden passer til hjulomkredsen, og du vil altid kunne finde informationer om dimensioner og fælge på din bil registreringsattest. Hvis du er i tvivl om dette, kan du altid kontakte dit lokale autoværksted, der med sikkerhed vil kunne guide og fortælle dig, hvordan tilstanden på din bils dæk ser ud.

Forskellige dæk

Dansk lovgivning siger, at du skal køre med fire ens dæk på bilen. Du skal altså enten have fire sommerdæk, fire vinterdæk eller fire helårsdæk på bilen samtidig. Hvis dine dæk er M+S mærkede (mud & snow), må du dog godt køre med både vinter- og helårsdæk blandet på bilen, hvis de alle har denne markering. Det anbefales dog ikke at køre med både vinter- og helårsdæk samtidig, da det reducerer sikkerheden og komforten betydeligt. Du kan gøre klogt i at køre på fire ens dæk, både når det gælder type, fabrikant og mønster.

Regler for vinterdæk

I Danmark er det ikke lovpligtigt at køre med vinterdæk om vinteren, men det anbefales på det kraftigste, at man skifter til vinterdæk, når kalenderen siger efterår. Du står nemlig langt bedre fast på vejene med vinterdæk, og det giver naturligvis en meget mere sikker kørsel.

Mønsterdybde

Lovgivningen siger også, at mønsterdybden på dine dæk skal være minimum 1,6 mm, men blandt fagfolk er der bred enighed om, at denne skal være mindst 2 mm for sommerdæk og 3 mm for vinterdæk, hvilket svarer til de lovkrav, der er både Norge, Sverige og Finland. Du kan altså helt lovligt køre rundt på dæk, hvor dækmønstret er 1,6 mm, men det anbefales, at du skifter til nye dæk, allerede når den når 2 eller 3 mm. Når du tjekker mønsterdybden på dine dæk, kan du gøre klogt i at tjekke, hvordan dine dæk er slidte. Selvom det ikke er noget lovkrav, at dine dæk skal være ens lidt på alle fire dæk, kan det være med til at afsløre, om din bil trænger til en tur på værksted. Hvis dækkene er ujævnt slidt, kan din bil nemlig trænge til en afbalancering og sporing.

Køb de rette dæk

Når du skal købe nye vinter- eller sommerdæk, kan du gøre klogt i at købe disse hos en online forhandler, da priserne ofte vil være betydeligt lavere end hos dit lokale autoværksted eller dækcenter. Vælg altid en online forhandler med et bredt sortiment af dæk, så du nemt og hurtigt kan sammenligne priser og modeller.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *