Vinteren er over os – sådan undgår du influenza

Følgende artikel er sponseret.

Kalenderen siger januar, og det betyder kulde, sne og sygedage. Hvert år bliver størstedelen af os ramt af den klassiske sygdom influenza, der er kendetegnet ved smerte i halsen, feber, ømme muskler samt snot/slim i luftvejene. Sygdommen er i dag forholdsvis harmløs i langt de fleste tilfælde, men du kan – og bør – stadig gøre dit til at undgå de lange, udmattende dage i sengen. Nedenfor har vi samlet fem simple tips til, hvordan du undgår at blive ramt af den notoriske og desværre meget almindelige sygdom.

1.    Vask hænder – grundigt!

Ja, du skal selvfølgelig altid vaske hænder, når du har været på toilettet, men vil du gerne styre uden om influenzaen, gør du klogt i at vaske dine hænder grundigt, hver gang du skifter miljø. Influenza smitter ofte via hænderne, så husk gerne at vaske dine hænder et par gange i løbet af dagen – eksempelvis efter arbejdet, eller når du har afleveret børnene fra daginstitution.

2.    Luft ud

Det er ikke bare en god idé at lufte ud engang i mellem grundet indeklimaet – nej, hvis du gerne vil undgå influenza, bør du huske at åbne vinduer og døre, selvom det er koldt udenfor. Dette gør sig særligt gældende, såfremt mange personer opholder sig i det samme rum. En effektiv udluftning sikrer, at partikler med virus – eksempelvis fra et nys eller et host – ikke hænger i luften. Du behøver ikke at lufte ud, hver eneste gang du eller andre nyser, men gør det gerne to gange i løbet af dagen, hvis du vil være på den sikre side.

3.    Hold afstand til smittede

Det siger næsten sig selv, at hvis du gerne vil undgå at blive smittet, bør du ikke kramme eller kysse folk, der viser tydelige tegn på en infektion – fx hyppige nys eller hosten. Smitte sker typisk inden for en radius på 1 meter, hvorfor du altså ikke behøver at gå i panik, hvis du hører et host eller et nys i den anden ende af bygningen.

4.    Rengøring er alfa og omega

Håndhygiejne er vigtigt, og det samme er den mere generelle hygiejne i hjemmet eller på arbejdspladsen. Vær særlig opmærksom på rengøring af overflader såsom borde, håndtag, vandhaner og tastaturer, hvor vira kan overleve i flere timer og dermed smitte.

5.    Er skaden sket? Slap af, og kom til kræfterne

Selvom du følger disse råd til punkt og prikke, kan du aldrig helt eliminere risikoen for at blive smittet med influenza. Inkubationstiden ved influenza er mellem 1-4 dage, og du kan således være smittet nu, uden at du ved det. Begynder du langsomt at kunne mærke en svag hovedpine eller feber, bør du melde dig syg og tage et par dage i sengen. Det nytter ikke noget at smitte halvdelen af arbejdspladsen eller starte et sygdomsudbrud i børnehaven, bare fordi du er stædig. Du kommer desuden hurtigere til kræfterne igen, såfremt du tager hånd om sygdommen i opløbet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *